Aktien falder igen: er det på tide at privatisere SAS?

0
1175
Fly på landingsbane

Det danske flyselskab SAS, der er ejet af den danske stat, har i lang tid haft problemer med at lave fornuftig omsætning. SAS har for nyligt udlagt en ny plan for hvordan de vil skabe værdi for deres kunder og skabe fornuftig omsætning og en stabil virksomhed. Denne plan kræver nyt kapital på omkring 6,8 milliarder kroner, for at kunne komme på benene og kunne lave en god forretning. Og selvom det ikke er så lidt, er dette også oven på en tid med corona, der også har været hård for SAS.

DR skriver at siden den Svenske stat i start juni meldte ud at de ville stoppe med at lægge penge i SAS, er aktien faldet yderligere 13,6 procent. Det åbner op for en interessant diskussion om, hvorvidt den Danske stat skal redde selskabet eller ej. I sin tid da selskabet blev oprettet i 1946, ejede Norge, Sverige og Danmark 21,8 % af selskabet. Vores norske naboer solgte deres aktier i 2018, og nu har den Svenske stat så meldt ud at de ikke vil poste flere penge i projektet.

Diskussionen om hvorvidt SAS skal reddes af den danske stat er vigtig at nuancere, fordi at det ikke blot handler om de penge der bliver smidt i projektet. I ovennævnte artikel udtaler Troels Lund Poulsen, der er finansordfører for Venstre, at det også handler om at SAS har rigtig mange ansatte som ellers vil stå uden arbejde hvis staten stopper støtten til projektet. Ligeledes udtaler han at SAS er med til at tiltrække turister og positionere København som en attraktiv destination i Europa.

Om det så er de 6,8 milliarder værd, er op til den danske regering at vurdere, der forventes at komme med et svar på om de vil investere pengene snart. I mellemtiden har Liberal Alliance blandt andet været ude og udtale at SAS bør privatiseres. Partiet er stor fortaler for at offentlige instanser mangler den sans for konkurrence der er så vigtig for at kunne drive forretning, i den liberale tankegang.

Aktiegeni eller ej

Hvis aktier er noget der interesserer dig, kan du også komme i gang med at investere. Du behøver ikke tage beslutninger for investeringer på knap 7 mia. kroner, mindre kan også sagtens gøre det. Nogen investerer i enkelte aktier, mens andre investerer i investeringsfonde, indekser eller noget helt tredje. Vil du vide mere om fonde, så besøg hjemmesiden her. Du kan også starte med at følge nyheder og markeder inden for finans, og blive klogere ét skridt af gangen.

Investering er ganske ægte, og det kan lige så vel gå galt som det kan gå godt. Sørg for at du har en god forståelse for det marked du investerer i, når du skal i gang med at investere. Investering i Mutual funds, eller investeringsfonde kræver dog mindre viden, da du her får en ekspert til at forvalte din investering. Også her kan du dog give udtryk for hvilke markeder, nicher eller virksomheder du ønsker dine penge skal investeres i.