Nå i mål med afvikling af en begravelse eller bisættelse

0
916
Kiste med kistepynt

Det er ikke en kunst at arrangere en begravelse eller bisættelse, men det kræver stadigvæk en del indsigt i det virvar af regler, der sætter rammen om ceremonierne. Det kræver penge at gøre det godt, hvis du ønsker at sige farvel til afdøde på mere prægtig manér, end afdødes bopælskommune ville gøre, hvis du lod dem om det. Og så kræver det et indblik i lokale kirkegårde, blomsterbutikker mv.

Find en bedemand i afdødes lokalområde

Det kan give god mening at kontakte en bedemand i afdødes lokalområde eller i det område, afdøde ønskede at blive begravet i. I det sydvestjyske kunne det være klogt at søge efter bedemand Ølgod, der kender til de lokale kirker og blomsterforhandlere – så slipper du for selv at sondere terrænet.

En bedemand bliver bindeleddet mellem dig, som bestiller selve begravelsen, og så de offentlige institutioner og private erhvervsdrivende der står for det praktiske og ceremonielle ift. begravelsen.

Kan du få begravelseshjælp?

Vidste du, at der måske er økonomisk tilskud at få til begravelsen? Det hedder begravelseshjælp, og det er Udbetaling Danmark, der administrerer det. Det kan skifte meget, hvor stort et beløb, hjælpen udgør, men i nogle situationer er der i hvert fald et mindstebeløb at komme efter. En bedemand vil kunne sætte dig ind i reglerne for begravelseshjælp samt hjælpe med at søge det offentlige om det.

Søger du læsestof om håndtering af dødsfald?

I kølvandet på et dødsfald står du sikkert med en masse spørgsmål. De eksistentielle må du nok døje med selv, men de praktiske kan du få svar på – fx ved at læse hæftet ”Når nogen dør” skrevet til de efterladte og udgivet af Danske Bedemænd. Hæftet opdateres hvert år, så alle oplysningerne om, hvordan du skal forholde dig, når du måtte stå med et dødsfald i din familie, skulle gerne være ajour.

Lad en bedemand guide dig gennem forløbet

Det er bedemænds job at møde efterladte, når de endnu ikke har haft tid til at fordøje dødsfaldet, og guide dem igennem planlæggelse og afvikling af begravelse eller bisættelse med nedsænkning af urnen eller askespredning. Er du på Herrens mark lige nu, da et familiemedlem er afgået ved døden, og du ikke ved, hvad der skal ske, så kontakt en bedemand – de kan føre dig trygt gennem forløbet.

Find en bedemand i Ølgod, hvis afdøde boede i Sydvestjylland eller ønsker at blive begravet dér.