Staten støtter dansk biotech-selskab i udvikling af COVID19-vaccine

0
659
Staten støtter Bavarian Nordic i udvikling af vaccine

Pfizer. Moderna. AstraZeneca. Johnson & Johnson. De fleste danskere nikker nok efterhånden genkendende til navnene på de vacciner, som vi her i Danmark gør brug af, når befolkningen skal vaccineres mod COVID19. Og de fleste danskere er formentlig også klar over, at ingen af vaccinerne er produceret eller udviklet i Danmark.

Det ønsker regeringen nu at gøre noget ved. Sundhedsminister Magnus Heunicke har udtalt, at det er vigtigt, at man fra dansk side hjælper med udvikling og forskning indenfor COVID19-vacciner. Derfor har staten været i forhandlinger med det danske biotech-selskab Bavarian Nordic, og er nu kommet frem til en aftale, der sikrer Bavarian Nordic hele 800 mio. kr. til videreudvikling af den COVID19-vaccine, som selskabet i forvejen arbejder på.

Støtte godkendt af EU

Det kan måske skabe undren, at den danske stat går ind og støtter et privatejet, børsnoteret selskab. En støtte i denne størrelsesorden med den danske stat som afsender vil uden tvivl kunne påvirke bavarian nordic aktiekurs. Og det var da også præcis, hvad der skete i dagene omkring offentliggørelsen af støtten i slutningen af august måned. Her steg Bavarian Nordics aktiekurs med 26% i løbet af få dage.

En støtte som denne – og i denne størrelsesorden – skaber ikke blot forvridninger på aktiemarkedet, men kan samtidig virke konkurrenceforvridende set i forhold til Bavarian Nordics konkurrenter, der ikke modtager en tilsvarende støtte. Ikke desto mindre er støtten godkendt af EU-kommissionen, da den overholder de gældende EU-regler for statsstøtte. Det betyder bl.a., at der ikke er ikke tale om en permanent støtte, men derimod en støtte, der er tilbagebetalingspligtig.

Størstedelen af danskerne er allerede vaccineret – så hvorfor nu?

I skrivende stund er ca. 75% af den danske befolkning vaccineret, og man kan derfor argumentere for, at tiden måske allerede er ved at løbe fra et dansk vaccineprojekt som Bavarian Nordics. Magnus Heunicke påpeger dog i den sammenhæng, at der stadig er coronavirus i samfundet, og at der på sigt kan blive brug for at vaccinere befolkningen yderligere via såkaldte booster-vacciner – altså vacciner, der skal ”booste” forsvaret imod virussen.

Kræver tålmodighed

Det kræver dog en vis portion tålmodighed, hvis man ønsker at vente på den danske vaccine. Lige nu forventer Bavarian Nordic at kunne ansøge om tilladelse til markedsføring af vaccinen i slutningen af 2022, og herefter kan der gå endnu en rum tid, inden vaccinen er endeligt godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur.